چرا مشاوره تحصیلی برای دانش آموزان اهمیت دارد؟
خلاصه امر مشاوره تحصیلی باید در کنار امر آموزش باشد و جدا پذیر از امر آموزش و تحصیل نیست، یک مشاور تحصیلی باید از ویژگی های خاصی بهره ببرد و با تجربه باشد بهتر است پروسه مشاوره تحصیلی از مقطع ابتدایی و با یک گروه مشاوره آغاز شود و تداوم یابد ، مشاوران باید اشراف کامل روی طرز تفکر دانش آموز و اهداف او داشته باشند تا اورا به صحیح ترین و درست ترین شکل ممکن راهنمایی کنند و به سمت و سوی درستی بکشاند که سر آخر به پیدا کردن شغل برای فارغ التحصیل منجرب شود ، هدف از مشاوره تحصیلی فقط و فقط موفقیت در کنکور نیست بلکه بجز موفقیت در کنکور اول باید یک مشاور تحصیلی با اهداف دانش آموز آشنا باشد تا اورا به سمت تحصیل مربوط با شغل مناسب سوق دهد ؛ یک مشاور تحصیلی باید آرامش بخش باشد و با دانش آموز و مشکلاتش همدردی کند و به او آرامش روانی بدهد تا او دانش آموز از لحاظ فکری ازاد باشد ، یک مشاور تحصیلی باید گوشی شنوا داشته باشد تا به حرف های دانش آموز و والدین خوب گوش کند و سپس بعد از این شنیدن ها راهکاری برای ترغیب کردن والدین به نحوه تحصیل هدفمند داشته باشد اگر به سایت http://niazito.

مشاوره تحصیلی چه برای خانواده و چه برای خود دانش آموز و معلم در هر مقطعی، لازم و ضروری است؛ در مرحله اول سوالی در این رابطه پیش می آید که برای دانش آموز سال اول ابتدایی چه احتیاجی به مشاوره تحصیلی دارد، با توجه به تغییرات گسترده آموزشی و ایجاد محتواهایی که وزارت آموزش و پرورش تدارک دیده نحوه تدریس دچار تغییرات زیادی شده و برای سازگار کردن دانش آموزان و خانواده ها با این شیوه تدریس حتمان باید حداقل برای چند جلسه مشاوره تحصیلی به یک مشاور مراجعه کرد هم برای سنجش دقیق دانش آموز و هم برای سازگار کردن محیط آموزش برای دانش آموز توسط والدین و معلمان ، در این بازه زمانی که ویروس کرونا گلوگیر تمام دنیا شده و آسیب پذیر ترین اقشار جامعه یعنی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار داده بیشتر از همیشه این مشاوره تحصیلی لازم و حیاتی است .

اهمیت مشاوره تحصیلی و مواردی که در انتخاب مشاور تحصیلی باید ...
مشاوره تحصیلی، تعیین تکلیف نمودن و تحمیل یک راه حل به دانش آموز نیست، بلکه یک نوع آموزش هنر یادگیری است به گونه ای که یک مشاور متخصص و خوب، با داشتن مهارت و صلاحیت علمی و حرفه ای تلاش می نماید تا با توجه به وضعیت و علاقه دانش آموز، نیاز او را بر آورده و با تلاش برای خودشناسی، مراجع و کسب بهترین راه و روش او را به نتیجه دلخواه خود برساند. معیارهایی که دانش آموزان در چنین مواردی برای انتخابهای خود برمیگزینند ملاکهایی کاذب و نامناسب و اساساً بر اساس انتخابهای دیکته ی شده ی اطرافیان است به همین دلیل یک مشاور تحصیلی آگاه و حرفه ای می تواند به دانش آموز در انتخاب رشته دانشگاهی منطبق با استعدادها و خواسته های او کمک شایانی نماید.

هدف عمده خدمات راهنمایی در دوره متوسطه شامل ارائه اطلاعات لازم درباره ی محیط فیزیکی مدرسه برنامه درسی متعدد، دروسی که در هرسال ارائه می شود شرایط و ضوابط لازم برای قبول شدن و فارغ التحصیلی از دبیرستان ارزش گذاری برای ادامه تحصیلات فرصتها و شرایط ورود به دوره های تحصیلی بعد از دبیرستان است. بطور کلی اهداف مشاوره تحصیلی عبارت است از: هدایت تحصیلی، آموزش مهارت های مطالعه و یادگیری، حل مشکل افت تحصیلی، استرس و اضطراب امتحانات، رفع رفتارهای نابهنجار، ارائه راهکار برای حل مشکلات روحی و روانی و در نهایت هموار کردن مسیر دانش آموزان برای موفقیت در تحصیلات.

در دوره ی ابتدایی آنچه که مورد نیاز دانش آموزان در مشاوره تحصیلی دبستانی ها است، اطلاع یافتن درباره چگونگی پیشرفت و پیدا کردن نقاط ضعف دانش آموزان در زمینه رفتاری، درسی خصوصا در موارد مختلف درسی و به منظور رفع مشکلات دانش آموزان است. بنابراین باید در مورد رشته های تحصیلی آموزش دوره دوم متوسطه و ضوابط ورود به هر یک و ارتباط هریک از رشته های تحصیلی دانشگاهی و ارتباط این رشته ها با مشاغل مختلف جامعه اطلاعات جامع و دقیقی به دانش آموزان ارایه شود. با بررسی عملکرد تحصیلی فرد (نمرات امتحانات) میتوان این نکته را فهمید که هر کدام از دانش آموزان در چه قسمت هایی از دروس قوی، ضعیف و یا متوسط هستند، سپس آنها را به گروه های مختلفی که وجوه اشتراک دارند تقسیم کرد.

اهمیت مشاوره تحصیلی
یکی از ضرورت های وجود مشاوره تحصیلی برای دانش آموزان این است که شاید خود دانش آموز و والدین او نتوانند به خوبی نقاط قوت و ضعف او را شناسایی کنند و با توجه به فرهنگ غالب بر خانواده انتخاب های تحمیلی برای دانش آموز رقم بخورد. اهمیت خانواده در موفقیت دانش آموز انکارناپذیر است ، خانواده های بدون انگیزه ، بدون اطلاع و غیرفعال موجب کاهش سرعت دانش آموزان با استعداد می شوند از این رو وجود مشاوره برای والدین نیز اهمیت خاصی دارد. همچنین در پایان توجه داشته باشید که اگر میخواهید یک مشاور تحصیلی برای خود انتخاب کنید بعضی امور را در نظر داشته باشید و از مشاور نیز این امور را طلب کنید که این از وظایف مشاور می باشد از جمله آنها :.
در مورد افت تحصیلی میتوان گفت بعضی از عوامل بیرونی هستند همچون خانواده و مدرسه و بعضی عوامل به خود فرد برمیگردند همچون انگیزه دانش آموز و عدم آشنایی او با روش های مطالعه و برنامه ریزی می باشد. در اینجا وجود مشاور تحصیلی می تواند بسیار به شناسایی این عوامل کمک کند و با شناخت دانش آموز و راهنمایی او در مسیر درست ، زمینه موفقیت او در آینده را فراهم کند. در ابتدا قبل از اینکه به توضیح ضرورت مشاوره تحصیلی بپردازیم لازم است بعضی از وظایف مشاوره تحصیلی را بیان کنیم :. در کنکورهای سراسری سال های گذشته مواردی را مشاهده کردیم که دانش آموزان رشته خود را تغییر دادند.
یک مشاور تحصیلی خوب می تواند این علل را شناسایی و راهکارهای مناسبی را ارائه دهد. ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
ضرورت مشاوره تحصیلی برای دانش آموزان
در خاتمه باید متذکر شد؛ والدین در مواجهه با افت تحصیلی نوجوانان باید انعطاف پذیر بوده و رفتارهای خشونتآمیزی با وی نداشته باشند و در عوض، موفقیت های تحصیلی او را تقویت نموده و به او پاداش دهند زیرا در یادگیری همیشه حضور پاداش و تقویت انگیزه اهمیت بسیاری دارد زیرا فرد از طریق تقویت انگیزه می تواند به یادگیری بیشتری دست یابد و در غیر این صورت عدم تقویت فرد در هنگام افت تحصیلی موجب ترک تحصیل نوجوان خواهد شد. مشاوره تحصیلی برای این دسته از دانش آموزان اهمیت بسزایی دارد که در جریان مشاوره به این دانش آموزان کمک می شود علت افت ها و شکست های خود را بشناسند و با راهکارهایی آشنا شوند که به آنها در رفع آن علل و یا کاهش تاثیر آنها در مسائل تحصیلی شان کمک می کند، در واقع انجام چنین مشاوره هایی می تواند با احیای نیروهای بالقوه فرد، او را در تمام مسیر تحصیلی اش همراهی کند.
علاوه بر این اطلاعات آنها را در زمینه های مختلف تحصیلی تقویت کرده و در صورت وجود نواقصی در عملکردشان آنها را شناسایی و راه حل هایی برای رفع نواقص ارائه می دهد و به این ترتیب دانش آموزان می توانند عملکرد بهتری نسبت به گذشته در زمینه درسی داشته باشند و انتخاب های بهتری انجام دهند و اشکالات احتمالی را نیز مرتفع نمایند. لزوم مشاوره برای این دسته از دانش آموزان به وفور احساس می شود و به دلیل اینکه آنها و خانواده هایشان نیازمند اطلاعات بیشتری در ارتباط با آینده تحصیلی و شغلی آنها هستند، با بررسی توانایی آنها در مورد شغل و تحصیلاتشان تصمیماتی اتخاذ می شود. عده ای از نوجوانان در مسائل تحصیلی دچار شکست می گردند که می توان گفت مواجهه نوجوان با شکست ها و ناکامی ها و تحصیل که معمولا با بی علاقگی نسبت به مسائل تحصیلی و کاهش نمرات درسی شروع می شود افت تحصیلی نام دارد.
مشاوره تحصیلی به دانش آموزان کمک می کند ویژگی ها و استعدادهای خود را بهتر شناخته و به موارد و خصوصیاتی که به آنها توجه نداشته اند و یا میزان توجه به آنها کمتر بوده، بیشتر توجه نمایند. مشاوره از آن جهت ضرورت می یابد که اهمیت چنین انتخاب هایی به دانش آموز گوشزد شود تا او ملاک های مناسبی برای تصمیمات خود اتخاذ کند و از احتمال شکست خویش در آینده پیشگیری نماید. از آنجا که نوجوان از نظر ذهنی دارای تفکر انتزاعی می شود، علوم را به طور انتزاعی درک می کند و معمولا با جنبه های مختلف علم و مهارتهای مورد نیاز مشاغل آینده آشنا می شود. از این رو لازم است والدین و به طور کلی خانواده نیز اطلاعات کافی از ویژگی ها و استعدادهای فرزندان خود کسب نمایند و کمک ها و یاری مفیدی برای فرزندانشان فراهم نمایند.
۲۳ دلیل برای مشاوره تحصیلی
دانش آموزان در طول تحصیل خود با انتخاب های مواجه هستند که این انتخاب ها بسیار مهم و سرنوشت ساز است، آنها بعضاً دلایل منطقی و اطلاعات مناسبی جهت انتخاب های خود ندارند و ممکن است علاقه آنها به یک رشته خاص یک علاقه کاذب باشد که از دوران کودکی همراه آن ها بوده است و در عمل هیچ استعدادی در آن رشته نداشته باشند و معمولاً ملاک های نامناسب و غیر واقع بینانه ای را برای انتخاب خود در نظر می گیرند که با شرایط آنها سازگار نیست، بطور مثال در مقطع دبیرستان رشته ای را انتخاب می کنند که دارای وجه اجتماعی باشد، یا انتخاب آنها براساس پیروی از دیگران است و نهایتاً بواسطه عدم توجه به شرایط دیگر، ممکن است در انتخاب خود با شکست مواجه شوند (مثل دانش آموزی که به رشته ریاضی می رود) و در انتخاب رشته دانشگاهی خود نیز ممکن است بر اساس همان دیدگاه خود انتخاب رشته نماید که در نتیجه بسیاری از آنها دچار افت تحصیل شده یا بدنبال تغییر رشته هستند و یا مجبور به ترک تحصیل می شوند.
تغییر و تحولات اصلاحی در برنامه های آموزش و پرورش و آموزش عالی، علاوه بر اینکه نیازمند به علوم نظری همچون علوم تربیتی، روانشناسی و همینطور پژوهش های افراد صاحب نظر و مجرب است، لکن حرکت و عملکرد مشاوران تحصیلی بعنوان کسانی که در مواجه مستقیم با مسائل و مشکلات دانش آموزان و دانشجویان هستند بعنوان یک حرکت و کار با ارزش و مفید اقدام پژوهی، در رابطه با شناخت مسائل و مشکلات پنهان و همینطور ارزیابی برنامه های در حال اجرا نقش بسیار مهمی می تواند داشته باشد بطوری که مشاوران تحصیلی می توانند عامل موثری در جهت تغییر و تحولات اصلاحی در برنامه های دانش آموزان و دانشجویان، کمک به تدوین برنامه های عملی و همچنین هماهنگی برنامه باشند و نقش بسیار فعالی را در این رابطه ایفا نمایند.
درصدی از دانش آموزان نیز بعنوان دانش آموزان تیزهوش و نابغه هستند که همواره مورد توجه اند، بطوری که این گروه دارای نیروی قابل توجه و برای دست اندرکاران تعلیم و تربیت جامعه از اهمیت زیادی برخوردارند، این گروه سرمایه های اجتماعی هستند که توجه و هدایت درست و به موقع آنها می تواند اثرات بسیار مفیدی را برای خود آنها و جامعه به همراه داشته باشد و عدم توجه و رها کردن آنها باعث از دست رفتن چنین نیروهای با ارزشی شده و زیان های قابل توجهی را به بار خواهد آورد، در نتیجه ضرورت دارد مشاوران تحصیلی ضمن شناسایی اینگونه دانش آموزان در جهت هدایت و معرفی آنها به منظور استفاده از امکانات و شرایط ویژه اقدام نمایند.
- ۰ ۰
- ۰ نظر