تواضع - تواضع در برابر خدا و مردم

۲۳۹ بازديد

تواضع در برابر مردم زیباترین جلوه ایمان است

کارشناس مذهبی با بیان این که خداوند در قرآن می فرماید:«أَفَکُلَّما جاءَکُمْ رَسُولٌ بِما لا تَهْوى أَنْفُسُکُمُ اسْتَکْبَرْتُمْ فَفَرِیقاً کَذَّبْتُمْ وَفَرِیقاً تَقْتُلُونَ»، خاطرنشان کرد: خداوند در قرآن به کبر انسان ها در برابر پیامبران الهی  اشاره و آن را نکوهش می کند امروز نیز ریشه مصائب و نابسامانی در ملت ها و زندگی مردم قلدری، کبر و غرور جریان استکبار است که خود را برتر و مالک بشر می دانند. حجت الاسلام سیدآبادی با بیان این که آدم متواضع دل و قلب نرم دارد، تصریح کرد: خداوند در قرآن در آیه 18 سوره لقمان و نیز سوره نحل  با غرور راه رفتن را مورد نکوهش قرار می دهد، خداوند به انسان علم و نعما الهی داده است که باید تواضع داشته باشد، امام صادق(ع) می فرماید: «هر چیزی مرکبی دارد و تواضع مرکب عقل انسان است.

حجت الاسلام سیدآبادی کبر را ام المفاسد و ام الرزائل دانست و اظهار کرد: کبر از اولین صفات از رزیله ای است که انسان ها در تاریخ با این صفت در برابر انبیای الهی و جریان های حق قرار گرفتند همچنین در آغاز خلقت آدم، شیطان کبر ورزید و خود را برتر دانست و از فرمان خداوند سرپیچی کرد. حجت الاسلام سیدآبادی با اشاره به منشأ کبر و استکبار، گفت: انسان به دلیل داشته ها و یا به دلیل نداشته ها و خود کمتر بینی دچار غرور می شود بنابراین باید مراقب باشد و بداند که اگر خدا چیزی به انسان داده، نعمت های الهی است که باید وسیله شکر، بندگی و احترام به خلق خدا باشد. کارشناس مذهبی تواضع در برابر مردم را زیباترین جلوه ایمان در سیره اولیای الهی بیان و ابراز کرد: یکی از فلسفه های ماه رمضان و همه عبادات به ویژه نماز تواضع است، کسی که در برابر خدا تواضع کند در برابر بندگان خدا هم متواضع است که این ثمره عبادت است.

وی افزود: برخی دچار عقده حقارت می شوند و نفس خود را کوچک می دانند بنابراین خود را برتر از دیگران می دانند و کبر از خود نشان می دهند و امام صادق(ع) در این خصوص می فرماید: «هر آدمی که از خود کبر نشان داده به خاطر ذلتی است که در خود احساس می کند. سخران حرم مطهر رضوی به ریشه کفر از منظر امیرالمومنین(ع) اشاره و ابراز کرد: حضرت امیرالمومنین(ع) می فرماید:«5 چیز؛ مستی مال، مستی علم، مستی قدرت، مستی مدح و ستایش و مستی جوانی برای انسان غفلت و غرور می آورد و موجب سکر و مستی در وی می شود. به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام محمد سیدآبادی، کارشناس مذهبی دوشنبه در حرم مطهر رضوی به آفات نفس اشاره کرد و گفت: در روایات امامان معصوم کبر، حرص و حسد از خطرناکترین بیماری های نفس انسان است.

 

میخواستم بپرسم که متواضع و فروتن بودن یعنی چه و اینکه آیا فرق است بین متواضع بودن در برابر خدا و انسان؟ 1-معنای تواضع و فروتنی:برای معنا کردن تواضع از قاعده (تعرف الاشیاء باضدادها) استفاده میکنیم یعنی برای شناخت تواضع به سراغ ضد آن میرویم که تکبر باشد ، تکبر یعنی اینکه خود را از دیگران برتر بدانی همانطور که شیطان به همین دلیل در مقابل انسان سجده نکرد و گفت :(. تو را فریب داد و فکر کردی از دیگران برتری یعنی تکبر ورزیدی و اگر فهمیدی که همه اینها نعمت های الهی است اولا شکر آن را بجا می آوری و ثانیا خود را از کسی برتر نمیبینی چون چیزی از خودت نداری که به آن بنازی و مانند آن عارف سالک سلیمان نبی(ص) خواهی گفت:(هذا من فضل ربی) (2) ،یعنی نعمت هایم از جانب خداست.

تواضع در برابر خداوند متعال به معنای عمل به دستورات الهی است ، همان که عرفای واصل کامل، هرگاه از آنها سوال میشد :چگونه به عرفان برسیم ؟میگفتند : انجام واجبات وترک محرمات. البته تواضع علاماتی دارد که پیامبر اکرم(ص) آن را اینگونه توصیف میکنند:1-در هر مجلسی وارد شدی جای خاصی را برای خود در نظر نگیری (که مثلا من باید بالای مجلس بنشینم). اما معنای تواضع در برابر مردم :امام رضا (ع) می فرمایند: تواضع آن است که با مردم چنان رفتار کنی که دوست داری با تو رفتار شود. ) (1) ، من از او بهترم من را از آتش خلق کردی و او را از گل ، و چه زیبا خداوند متعال در آیه بعد پاسخ او را می دهد که:(.

2- البته بین تواضع در برابر خداوند متعال و تواضع دربرابر دیگر انسان ها تفاوت وجود دارد. 2-به هرفردی (هرچنداو کوچکتر وفقیرتر و کم سوادتر از تو باشد)برخورد کردی اول سلام کنی. )تو چه چیزی (از خودت) داری که تکبر می ورزی خلاصه اگر ثروتت یا مقامت یا سوادت یا. 4- دوست نداشته باشی تو را به باتقوا بودن بستایند(هرچند انسان باتقوایی باشی)(3).

منبع

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.