شرح وظایف تضمین کیفیت
درصورتیکه تضمین کیفیت در صنایع خودروسازی انتخاب میشود حتماً باید علاوه بر آشنایی با موضوعات فوق ، نسبت به ابزارهای مهندسی کیفیت نظیر تجزیه و تحلیل حالت خرابی FMEA ، طراحی مشتری مدار محصول QFD ، تجزیهوتحلیل سیستم اندازهگیری MSA، کنترل فرآیند آماری SPC و … تسلط کافی داشته باشد. سازمانهایی که استانداردهای مدیریتی را استقرار نمودهاند معمولاً شغل تضمین کیفیت تعریفشده است یا وظایف این شغل به نماینده مدیریت ایزو یا واحد سیستمها و روشها تفویض میشود. بین مسئولیتها و اختیارات مسئول تضمین کیفیت در صنایع مختلف ممکن است اندکی تفاوت وجود داشته باشد در این مطلب موضوعات عمومی در شرح وظایف تضمین کیفیت را تشریح میکنیم.
شرح وظایف تضمین کیفیت ، جهت کنترل ونظارت مستمر بر رعایت حداقل استانداردهای در مراحل تحقق محصول و ارائه خدمات در این مطلب آمده است. مسئول تضمین کیفیت شغل کلیدی در سازمان است که کنترل و نظارت مستمر بر سیستم مدیریتی ، محصولات و خدمات را بر عهده دارد. مهمترین مسئولیتهای تضمین کیفیت شغل مدیر تضمین کیفیت یا مسئول تضمین کیفیت در زیر لیست شده است. تحصیلات : حداقل کارشناس مهندسی صنایع / رشته های مهندسی سابقه کار: حداقل 2 سال. شرح وظایف تضمین کیفیت توسط مهندس پیام خرازیان تهیهشده است. تیم پیام خرازیان با 23 سال سابقه، به مدیران کمک مینماید کسبوکارشان را بر اساس مدلها و استانداردهای بینالمللی توسعه و بهبود دهند.
کار اصلی ما آموزش و مشاوره ابزارها و مدلهای بهبود عملکرد سازمان و مدیریت است.
خانواده کارآفرین
برای مدیر تضمین کیفیت هیچ چیزی مهم تر از مدیریت صحیح برای حصول قطعی کیفیت باشد به طور قطع و یقین مدیر تضمین کیفیت بسیاری از راهها را برای رسیدن به سمت مدیریت خود طی کرده است و اکنون برای حفظ و ارتقاء آن باید دقت، پشتکار و حواس جمعی را در حد اعلاء و مراعات نماید و در انجام اصول مدیریت و قوانین فنی از هیچگونه کوششی دریغ نکند. داشتن آگاهی کافی در مورد سیستم های مختلف مدیریت کیفیت مانند ISO 9001 ، ISO 9004 و در صورت حضور در یک سازمانی که در صنعت خودرو و زنجیره تأمین قطعات خودرو فعال است تسلط کامل به استاندارد مدیریت کیفیت ISO TS 16949 و آشنایی با الزامات خودروسازان مانند الزامات ساپکو و سازه گستر برای یک مدیر تضمین کیفیت ضروری است.
توانایی ها و ویژگی های شخصیتی که برای این شغل در نظر گرفته شده است همانطور که از اسم آن پیداست ویژگی های یک مدیر را در بر دارد شما زمانی که مراحل ابتدایی کار را برای امر کیفیت اجناس تولیدی طی کردید و به سمت مدیریتی این شغل رسیدید به طور طبیعی از ویژگی های برنامه ریزی، قاطعیت و دقت قابل توجه برخوردار هستید. داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی مناسب می باشد که طبیعتا مناسب ترین رشته برای این سمت مهندسی صنایع می باشد، اما رشته های فنی مرتبط با زمینه فعالیت سازمان و صنعتی که شرکت در آن حضور دارد مانند مهندسی رشته های فنی به شرط دارا بودن دانش تئوریک و مهارت های اجرایی مدیریتی نیز توصیه می گردند.
از تکنولوژی و قابلیت های فنی شرکت ، راهکارهای علمی و نوین مدیریت شناخت کافی داشته باشد و توانائی بالا در برنامه ریزی ، سازماندهی ، هدایت ، هماهنگی ، تصمیم گیری و کنترل فعالیت های مختلف واحد تضمین همسو با سیاست گذاری ها و اهداف خرد و کلان شرکت از ویژگی های بایسته او باشد. وی باید در خصوص سیاست های کلان شرکت ، اهداف تجاری سازمان و برنامه های استراتژیک در بخش کیفیت را از مدیریت عامل دریافت کرده و جهت تبدیل آنها به پروژه های اجرایی و برنامه های عملیاتی برای اجرا و دستیابی به اهداف تعیین شده ، کوشش لازم را بنماید. یک مدیر در مسئولیت و شغل تضمین کیفیت از قدرت تجزیه و تحلیل بالایی برخوردار است در جمع بندی نتایج ممیزها و داده های مربوطه و مستندسازی بسیار توانمند نشان می دهد و به طور اصولی کیفیت و استانداردها را به خوبی درک می کند.
تضمین کیفیت
با وقوع انقلاب صنعتی این موضوع رنگ و بویی بسیار جدی به خود گرفت و نگرش ها به بخشهای تضمین کیفیت در کارخانجات کشورهای بزرگ صنعتی کاملا حرفه ای شد انقلاب صنعتی به سیستمی منجر شد که در آن گروه های بزرگی از افراد که نوع خاصی از کار را انجام می دهند ، تحت نظارت یک مأموری که برای کنترل کیفیت کارهای تولیدی منصوب شده بودند ، هم گروه شدند و واحدهایی کوچک و بزرگ را به نامهایی متفاوت از تضمین کیفیت امروزی تشکیل دادند. از آنجا که یکی از رویکردهای مدیریت ارشد این سازمان بهبود پیوسته و مستمر و تعالی سازمانی می باشد از این رو بخش تضمین کیفیت بعنوان یک چشم سوم همواره در کنار مدیریت حضور دارد و وظیفه خطیر کنترل عملکرد بخش های مختلف سازمان را بر عهده دارد در این قسمت با بخشی از اصلی ترین اقدامات تضمین کیفیت آلومینات آشنا می شویم.

در اولین گام برای استقرار بخش تضمین کیفیت در سازمان مطبوع خود باید نگرشی کیفیت محور دربین مدیران و تصمیم گیرندگان کلان سازمان داشته ویا ایجاد نماییم، قطعا نمی توان برای یک مدیر کاملا سنتی از تاثیرات شگرف تضمین کیفیت بر بهبود عملکرد کارکنان،افزایش رضایتمندی مشتریان و در نتیجه افزایش سوددهی صحبت کرد. پس از آنکه فرایندهای تمامی بخش ها و دسشتورالعمل ها طراحی و به تصویب مدیریت رسید تضمین کیفیت بایستی نسبت به ارائه آموزشهای لازم به نیروهای هر بخش مطابق با فرایند تعریف شده اقدام نماید به نحوی که پس از اتمام دوره های آموزشی نیروها بتوانند به خوبی فرایند بخش خود را تبیین کرده و بر مبنای آن کار کنند.
برای کنترل اینگونه سازمانها ، مدیریت نمی تواند تمام وقت و زمان خود را به بررسی وضعیت درونی و لایه های مختلف سازمان تخصیص دهد و به جای آن از برقراری و استقرار سیتم های مدیریت کیفیت استفاده می کند که بطور اختصاصی توسط بخشی به نام تضمین کیفیت در ارگانها و سازمانهای صنعتی و خدماتی اداره می شود. درست پس از انقلاب صنعتی در اروپا مدیران شرکتها بر مبنای آموزه های تضمین کیفیت به بررسی ، طراحی و ایجاد کانالهایی برای ارتباط با مشتریان خود اندیشیدند که پرس و جوهای خیابانی از مشتریان در خصوص کالاهای خریداری شده اولین نشانه های سنجش میزان رضایت مشتریان در قالب تضمین کیفیت بود.
شرح وظایف مسئول تضمین کیفیت
مسئول تضمین کیفیت از زیر مجموعه های مدیر کارخانه می باشد، و مأموریت وی عبارت است از هماهنگی و نظارت و احراز کلیه امور تضمین کیفیت داخل و خارج شرکت. لازم به ذکر است موارد فوق وظایفی است که در یک شرکت صنعتی تهیه شده است و می تواند در سازمانهای دیگر کمتر و یا بیشتر شود. کلیه مدیران موازی سازمان هم رده، مشاورین، مدیر کارخانه و مدیر عامل در امور خاص مشاوره کیفی. جلسات مرتبط با موضوعات مدیریت اهداف، حل مسئله، گزارش عملکرد.
مروری بر مسئولیت ها، شرح وظایف، مهارت ها و آموزش های مورد نیاز مدیر تضمین کیفیت سازمان
همانطور که اطلاع دارید در سازمان هایی که سیستم های مدیریت کیفیت را پیاده سازی نموده اند مطابق الزامات استاندارد و مشخصا مطابق بند ۵-۵-۲ استاندارد (استاندارد ایزو ۹۰۰۱ ویرایش سال ۲۰۰۸) مدیریت ارشد شرکت یعنی مدیرعامل از بین مدیران سازمان، فردی را به عنوان نماینده مدیریت بر می گزیند. وی باید در خصوص سیاست های کلان شرکت اطلاع و آگاهی کافی داشته باشد یعنی اهداف تجاری سازمان و برنامه های استراتژیک در بخش کیفیت را از مدیریت عامل دریافت کرده و جهت تبدیل آنها به پروژه های اجرایی و برنامه های عملیاتی برای اجرا و همچنین دستیابی به اهداف تعیین شده، کوشش لازم را بنماید.

طبیعتا مناسب ترین تحصیلات برای این سمت مهندسی صنایع می باشد اما رشته های فنی مرتبط با زمینه فعالیت سازمان و صنعتی که شرکت در آن حضور دارد مانند مهندسی رشته های فنی به شرط دارا بودن دانش تئوریک و مهارت های اجرایی سیستمی و مدیریتی نیز توصیه می گردند. تمامی پست های سازمانی در واحدهای مختلف شرکت جز آن که زیر نظر مدیریت خود می باشند به نوعی پرسنل تحت پوشش مدیریت واحد اداری نیز می باشند، از استخدام و آموزش، این رابطه آغاز گردیده تا ارزیابی عملکرد افراد و مسائلی چون بیمه و دستمزد ادامه می یابد. البته در برخی سازمان ها مشاهده شده است که به عنوان مثال مدیر واحد مهندسی به علت تسلط بالایی که در مبحث سیستم های مدیریت کیفیت داشته و همچنین واجد ویژگی های مناسب مدیریتی بوده به عنوان نماینده مدیریت منصوب شده است.

داشتن دیدگاه های نوین در مورد کیفیت، مشتری مداری، ابزارها و تکنیک های مهندسی کیفیت، ممیزی سیستم مدیریت کیفیت، رویکرد سیستماتیک در حل مسائل و غیره ایشان را در عملکردی کارآمد و منسجم کمک بسیار خواهد نمود. توجه داشته باشید که این آموزش ها و مهارت ها علاوه بر موارد فوق الذکر می باشد، ضمنا الزامی جدی نسبت به حضور در برخی دوره های آموزشی وجود ندارد اما جهت بهبود در عملکرد مدیر تضمین کیفیت، مناسب می باشند. حداقل سابقه مورد نیاز جهت انتخاب مدیر واحد تضمین کیفیت برای یک سازمان پنج سال می باشد که البته این زمان و این سابقه کار با توجه به بزرگی سازمان و شرایط آن متفاوت بوده و می تواند کمتر یا بیشتر باشد.
مدیر تضمین کیفیت و شرح وظایف آن
از آنجائیکه ماهیت دقیق کار تضمین کیفیت بر اساس صنعت خاص متفاوت خواهد بود، اما وظایف اصلی، صلاحیت های مرتبط با اطمینان از عدم رعایت محصول با استانداردهای کیفیت موردنیاز، برای موقعیت متخصص یا مدیر تضمین کیفیت به خوبی تعریف شده است. مدیر تضمین کیفیت (QA) مدیر نظارت بر فعالیت بخش تضمین کیفیت و کارکنان، توسعه، اجرای و حفظ سیستم آزمایش کیفیت می باشد و مدیر تضمین کیفیت قابلیت اطمینان برای محصولات سازمان و یا فرآیندهای توسعه را خواهد داشت. مدیر تضمین کیفیت باید از یک محصول یا خدمات مطابق با استانداردهای تعیین شده کیفیت از جمله قابلیت اطمینان، قابلیت استفاده و عملکرد مورد نیاز آن برای توزیع و بازار مطمئن باشد.

وظایف مدیر تضمین کیفیت
مدیر تضمین کیفیت در صنایع خودروسازی علاوه بر موضوعات فوق باید به ابزارهای مهندسی کیفیت نظیر تجزیه و تحلیل حالت خرابی FMEA، طراحی مشتری مدار محصول QFD ، تجزیهوتحلیل سیستم اندازهگیری MSA، کنترل فرآیند آماری SPC و … آشنا باشد. شرح وظایف مدیر تضمین کیفیت ، جهت اطمینان از اثربخشی استانداردهای مدیریتی در هر سازمان در این مطلب ارایه شده است. مسئول تضمین کیفیت کنترل و نظارت مستمر بر اجرای اثربخش سیستم مدیریتی را بر اساس استاندارد مورد نظر بر عهده دارد. شرح مدیر وظایف تضمین کیفیت توسط پیام خرازیان تهیهشده است.
- ۰ ۰
- ۰ نظر